fredag 29 juli 2011

Veckans fönster

Till dagens valfria tema väljer jag att vara lite nostalgisk.


Mitt fönster finns i Lund och det vackra Thomanders studenthem. Passade på att fotografera i juni när vi var på Juristexamen och kände av lite universitetsliv.

Nostalgin kommer från det året, närmare bestämt 1981, då vi blev "insparkade" på sjukgymnastutbildningen. Då gick vi med förbundna ögon till Thomanders och hörde pojkarnas vackra sång, bl.a. "Här är gudagott att vara".


Där på Sandgatan finns det mycket historia. För länge sedan bedrevs sjukgymnastutbildningen i huset bredvid Thomanders. Sjukgymnaststudenterna, som på den tiden endast var kvinnor, hoppade över muren in till killarna på Thomanders studenthem. Det gav upphov till namnet "Lufthoppor" för sjukgymnaster och skolan/boendet kom att kallas "Lufthopperiet"!

Fler fönster hittar du hos vår inspiratör Susanne.


10 kommentarer:

Anna tassar in.. sa...

Åh men du jag förstår att det känns i hjärtat när man har sådana minnen..himmel så roligt..Här är Gudagott..hi hi..otroligt roande..

Vackert hus Karin..det måste vara ett nöje att bo så pass tjusigt som fattig student.

Susanne sa...

Gamla Thomanders - det är ett mycket välkänt studenthem. Och visst fungerar det som sådant fortfarande? Är inte så hemma på hur studenterna har det i Lund numera. Själv pluggade jag i Umeå och där var det annat som gällde.

Och så fick vi reda på ditt yrke också. :)

Pumita sa...

En riktigt härlig nostalgitripp för dig då. :) Jag skäms för att säga det... men jag har aldrig varit i Lund. Blir inspirerad av dina fina bilder och hoppas komma dit nån gång.

Karin sa...

Ja, Susanne, det är fortfarande ett studenthem för pojkar. Den intresserade kan googla och få veta lite mer. Intressant historia om huset och hela kvarteret!

B i r g i t t a sa...

Jo det känner jag igen. Hus med anor och fint smyckat.
Lund är en härlig stad!

larans sa...

Gammal fin Lundamiljö. Förresten, i Lufthoppornas gymnastiksal brukade vi (några kompisar och jag) på femtiotalet ordna leksaksutställningar till jul varje år. Gamla fina minnen som väcks till liv!

Jah Hollis sa...

Ja, där har jag gått förbi på den tiden då det var Lund som gällde när man skulle lyssna på musik och träffa vänner och ha kul. Nu känns det som om Lund har hamnat i bakvattnet till Malmö på något vis. Men en fin stad är det ju ändå.

Erik "Semlan" sa...

Förstår att du fylls med nostalgi av Thomanders fönster. :-)
Ett vackert studenthem.
Lund har jag bara passerat, inga bestående minnen...
Du skriver fint om lufthoppor, kul och personligt.
Förstår din nostalgi. Ha en skön helg Karin.

Klimakteriehäxan sa...

Snyggt. Jag har knappt varit i Lund, inser jag ...

Pysselfarmor sa...

Förstår att det väckte minnen....och fönstret/byggnaden är också vacker. Din historia förhöjer det också ;-)